Η δίαιτα που μισούν οι διαιτολόγοι !!!!!!

Υπάρχει δίαιτα που μισούν οι διαιτολόγοι; Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα, η ακόμα πιο σωστή απάντηση είναι «πολλές». Γιατί όμως; Θυσιάζουν οι διαιτολόγοι τον κόπο και τα χρήματά σου στο βωμό του δικού τους όφελους; Όχι φυσικά. Ο διαιτολόγος έχει δώσει τον όρκο του και είναι εκεί για να σε βοηθήσει να πετύχεις στο δύσκολο εγχείρημα της απώλειας βάρους. Το πρόβλημα είναι ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν. Εξαρτάται και από τον εκάστοτε άνθρωπο με τον οποίο δουλεύει και φυσικά έναν οργανισμό, ένα σώμα, που παρά τις στατιστικές, δουλεύει ως μοναδικό ον και δεν υπακούει πάντα σε μαθηματικά, συναρτήσεις και κανόνες.

Τότε γιατί χάνω τόσο αργά τα κιλά μου;

Ο διαιτολόγος που σέβεται τον ασθενή/πελάτη του και την επιστήμη του, θα σου πει ότι επιτρέπεται να χάσει μέχρι 4 κιλά το μήνα. Γιατί; Με αυτό το ρυθμό, εξασφαλίζεται η απώλεια μόνο λίπους και όχι μυικού ιστού. Η δίαιτα που θα σου δώσει, αν ακολουθηθεί σωστά και δεν εμπλέκεται κάποια πάθηση ή άλλη δυσκολία, θα σου παρέχει έναν υγιή ρυθμό απώλειας βάρους έτσι ώστε να μην πεινάς πολύ, να μη ζαλίζεσαι, να μη στερηθεί ο οργανισμός σου απαραίτητα μακρο- και μικροστοιχεία και φυσικά να μη χάσεις απαραίτητο νερό, τους μύες και τα οστά σου!

Ποιες είναι οι δίαιτες που μισούν οι διαιτολόγοι λοιπόν;

Είναι όλες οι «επίκαιρες» δίαιτες. Οι δίαιτες της μόδας, λεγόμενες και fad diets. Τέτοιες δίαιτες πάνε κι έρχονται μέσα στα χρόνια, αλλάζοντας από χρόνο σε χρόνο με τα κατάλοιπά τους να κάνουν κακό ακόμα και δεκαετίες αργότερα. Η δίαιτα Άτκινς, η δίαιτα Ντουκάν, η δίαιτα του τύπου αίματος, η δίαιτα του ζωδίου (!), η δίαιτα της NASA, οι δίαιτες δυσανεξίας… Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα και το αποτέλεσμα το ίδιο. Οι δίαιτες αυτές δεν λειτουργούν. Αν λειτουργούσαν άλλωστε, δεν θα εξαφανιζόταν μετά από μία πενταετία το πολύ.

PfQeDpy

Γιατί δεν λειτουργούν;

Οι δίαιτες αυτές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τις κάνουν μη βιώσιμες. Ας τα αναλύσουμε:hcg

  • Γρήγορη απώλεια βάρους: Όπως είπαμε και παραπάνω, η γρήγορη απώλεια μεγάλου βάρους δεν είναι κάτι θεμιτό. Αυτό που θέλεις να «φύγει από πάνω σου» είναι το λίπος, όχι οι μύες, τα οστά και νερό. Με τη μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους, το σώμα αποβάλλει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιβιώσει παράγοντας ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι καταπονείται και αντί για καλό του κάνεις κακό. Σημαίνει επίσης ότι τα κιλά που έχασες, θα τα ξαναπάρεις αμέσως μόλις σταματήσεις τη θαυματουργή δίαιτα γιατί α) δεν έχεις μάθει πώς να τρως σωστά και β) το σώμα σου πασχίζει να αναπληρώσει αυτά που του χρειάζονται. crash-dieter.png
  • Ποσότητες και ομάδες τροφών: Οι δίαιτες της μόδας συνήθως επιτρέπουν τεράστιες ποσότητες συγκεκριμένων τροφίμων (π.χ. γκρέιπφρουτ ή λάχανο) ενώ απαγορεύουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Έτσι, καταλήγεις να τρως τα ίδια και τα ίδια, μέχρι να βαρεθείς και να τα παρατήσεις. Αν όμως είσαι ο τύπος της ρουτίνας και δεν σε πειράζει αυτό, πρέπει να ξέρεις ότι τρώγοντας ένα μικρό αριθμό συγκεκριμένων τροφίμων, δεν παρέχεις στο σώμα σου όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει αδυναμία, κούραση και ένα σωρό άλλα συμπτώματα, ανάλογα με το τι σου λείπει. Γι’ αυτό το λόγο, μία σωστά οργανωμένη δίαιτα θα πρέπει να έχει «λίγο απ’ όλα».
  • Αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων ή ομάδων τροφίμων: Έχεις ξαφνικά μια δυσανεξία που δεν σε ενόχλησε σε όλη τη ζωή σου αλλά μαγικά εμφανίστηκε; Είναι το αίμα σου Χ ομάδας; Είσαι σκορπιός με οροσκόπο ιχθύ; Ανάλογα με τις σοφιστείες του καθενός, πολλές δίαιτες διατάζουν την αποφυγή δια ροπάλου από κάτι, είτε αυτό είναι το κρέας, είτε το ψωμί, είτε τα μακαρόνια είτε… πρέπει να κάνεις τη δίαιτα του ανανά και να τρως τα πάντα εκτός από ανανά! Αν ακούγεται σαν ανέκδοτο, κατά πάσα πιθανότητα κάποιος γελάει μαζί σου επειδή σε κορόιδεψε. Και δεν φταις εσύ φυσικά γιατί το πούλησε για επιστήμη. Αν δεν έχεις κάποια διαγνωσμένη αλλεργία ή δυσανεξία, αν κάποιο τρόφιμο δεν σου προκαλεί κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα, δεν πρόκειται μαγικά να σε παχύνει. Αν το τρως φυσικά σε κανονικές ποσότητες! 😉
  • Συνδυασμοί τροφίμων: Δεν υπάρχει καμία βιολογική εξήγηση ούτε ένδειξη από έρευνες πως συγκεκριμένος συνδυασμός τροφών παρέχει καλύτερα αποτελέσματα στο μεταβολισμό ή γρηγορότερη απώλεια βάρους. Κανένας συνδυασμός τροφίμων ή ομάδων τροφίμων δεν «μετατρέπει αμέσως το φαγητό σε λίπος» ούτε «παράγει τοξίνες».
  • Αυστηρά μενού: Κάποιες δίαιτες μιλούν για τρομερά αυστηρά οργανωμένα πιάτα, από τα οποία κάθε γραμμάριο που ξεφεύγεις ισούται –σύμφωνα με τα κυρήγματά τους- με απόλυτη αποτυχία. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να τρως έτσι για την υπόλοιπη ζωή σου.
  • Χάσε 25 κιλά σε ένα μήνα χωρίς γυμναστική! Εχμ, όχι. Άσχετα με τηfake-adsν επιλογή σου να συνοδεύσεις το πρόγραμμα διατροφής του διαιτολόγου με κάποιο πρόγραμμα σωματικής άσκησης, ο διαιτολόγος θα σου πει πάντα ότι πρέπει να αθλείσαι. Γιατί; Φυσικά επειδή χωρίς την άσκηση μέσα στον τρόπο ζωής, δεν κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να είσαι υγιής. Είναι η πικρή αλήθεια. Σε κανέναν δεν αρέσει να ιδρώνει, να κουράζεται και να λαχανιάζει αλλά το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κάνει ακριβώς αυτά και όταν δεν υπάρχουν κάπου μέσα στην καθημερινότητα, έρχονται προβλήματα. Οι διαφημίσεις που σου λένε πως δεν πρέπει να κουνηθείς από τον καναπέ σου, σου λένε ψέματα.

Εν κατακλείδι, οι δίαιτες που μισούν οι διαιτολόγοι δεν είναι οι εύκολες δίαιτες ή οι γρήγορες δίαιτες που δεν τους επιτρέπουν να κερδίσουν χρήματα σε βάθος χρόνου. Είναι οι δίαιτες που σου κάνουν κακό, είτε αυτό μπορεί να φανεί γρήγορα είτε μετά από χρόνια κακής διατροφής. Πώς να προφυλαχθείς από τις δίαιτες της μόδας; Για ό,τι ακούς, ρώτα ένα διαιτολόγο!

Σχολιάστε